گیاه دارویی و معطٌر کاکوتی که در اصطلاح عامیانه به آن آلاله هم میگویند از تیره نعنائیان بوده و کاربرد غذایی و دارویی دارد درسالهای پرباران و در اکثر مناطق کوهستانی قطرم و دیگر مناطق روستایی با شرایط آب وهوایی مناسب و اطراف بافق خصوصأ مناطقی که حالت آفتاب سایه دارد می روید.
این گیاه چند ساله بوده و در اوایل بهار در دامنه کوها و مسیرهای سیلاب(کازه ها) و مناطق مردابی شروع به رویش نموده و تا اواخر بهار قابل جمع آوری میباشد.
عطر آن شبیه به آویشن و بوته های آن پرپشت و ارتفاه گیاه بین 20تا50سانتی متر ودارای گلهای بنفش میباشد.طبیعت آن گرم ومعتدل و تقریبأ تمام خواص آویشن را دارد.این گیاه را به خانواده پونه(پودنه صحرایی) هم نسبت میدهند.
تمام قسمتهای گیاه کاربرد دارویی دارد.چنانچه گیاه تازه را همراه با چای دم نماییددمنوشی عالی بدست می آیدو عطر و بویی از خود به جا میگذارد که هوش از سر میبرد.ازبرگهای خشک شده و خرد شده کاکوتی به عنوان طعم دهنده و بادشکن در دوغ و ماست استفاده میگردد.
خواص دارویی و غذایی کاکوتی
1-ضدباکتری.
2-خلط آور.
3-ضدسرماخوردگی.
4-بادشکن و ضد دل پیچه.
*به طبیعت احترام بگذاریم تا طبیعت نیز با ما چنین کند.*